h. nazan ışık —
16 Mart 2013 —
20 -31 Mart arasında Museum of Modern Art ve Film Society of Lincoln Center’da gösterilecek olan, yeni yönetmenleri ve yeni filmleri tanıtan yıllık 42. New Directors/New Film (ND/NY) festivalinde bu yıl 24 ülkeden toplam 42 film var. Bunların 19 u kurmaca, 6 sı belgesel uzun metrajlı ve 17 tanesi de kısa metrajlı filmler. Birinci bölümde bahsettiğin gibt bu yıl festivalde bir uzun ve iki kısa metrajlı filmle üç tane Türk yönetmeni de var.
Festivalde hem anlatım hem görüntü açısından dikkati çeken, akılda kalan, benim zevkime seslenen üç tane film var: O Muel’in Jisuel, Tobias Lindholm’un A Hijacking ve Cyril Amon Schäublin’nin kısa metrajlı filmi Stampede. Üçü de gerçek hayatta olan olaylardan esinleşmiş.
Jisuel
Film society of Lincoln center
O Muel’in filmi Jisuel’ den bir sahne.
Güney Koreli yönetmen O Muel, 1948’deki Jeju ayaklanması veya Jeju katliamı diye bilinen olaylar sırasında Jeju adasındaki bir köyde yaşayan köylülerin hikayesini dramatize eder. Adalılara adayı bosaltma, askerlere de öldürmek için ateş et emri verilmiştir. Sakin bir köyde yaşayan kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk 120 köylü askerlerden hayatlarını kurtarmak için bir mağaraya sığınırlar. 60 gün açlık, susuzluk, soğuk, korku ve umutsuzluga karşı beraber savaş verirler.
Yönetmen O Muel korkuyu, endişeyi, zorluğu, şiddeti göstermek için ille kana ihtiyaç olmadığını ispatladı. Uzun çekimlerle, yavaş kamera hareketleri ile, çok güzel sinematografisi ile, nükteli, komik unsurlarla bu hislerin hepsini verdi. Mağarada saklanan köylülerin duygularını tiyatro yaklaşımı ile gayet şiirsel sundu. Birçok festivalde ödüller alan film, bence bu festivalinde en iyi filmlerinden biri.
A Hijacking
Limana doğru yol alan MV Rozen kargo gemisi Hint Okyanusunda Somalili korsanlar tarafindan kaçırılır. Korsanlar kargonun sahibi nakliye şirketinden yüklüce bir para isterler. Korsanların amacı fazla para alabilmek, nakliye şirketinin amacı da mümkün olduğu kadar az para ödeyerek gemideki herkesi eve sağ salim getirmektir. Böylece korsanlarla nakliye şirketi arasındaki tehlikeli tartışma oyunu başlar, ve gemideki herkesin hayatı buna bağlıdır.
Yönetmen Tobias Lindholm’un filmi de gerçek hayattan alınan bir konu. Bir açıklamasında yönetmen “Danimarka’ya ait kargo gemileri Danica White, 2007’ de ve Cec Futura 2008’de korsanlar tarafından kaçırılınca bilmediğim bir gerçeğin farkına vardım. Nakliye sirketlerinin korsanlarla doğrudan tartışma durumunda olmaları bir gerçekti. Korsanlar milyonlarca dolar yaparken aylarca tutuklu olan gemicilerin kendi hayatlarına, geleceklerine karar verecek tartışmada hiç katkıları olmadığı bir gerçekti.” der.
Filmin açılış sahnesi çok kere filmin omurgasıdır. Bu film de gemiden birinin ailesi ile telefonda sevecen, sıcak konuşması ile başlar, ve şirketin söz sahibi yöneticisinin Japonyalı başka bir şirketin ileri gelenleri ile yaptığı müzakereyi istediği fiatla bitirmesi ile devam eder. Böylece aile bağının ve müzakere gücünün önemi daha ilk sahnede sergilendi. Bence A Hijacking festivaldeki diğer güzel, güçlü filmlerden biri.
Stampede
Film Society of Lincoln center
Yönetmen Cyril Amon Schäublin bu 20 dakikalık kısa metrajlı
filmi ile büyük bir metro istasyonunda tam kalabalık olduğu bir saatte kenara bırakılan sahipsiz bir çantanın yolcular tarafından farkedilmesi ile kaynaklanan paniği sahneler, Çantada ne vardır? Bomba mı? Ne zaman patlayacak korkusu ile insanlar birbirlerini ezmeğe başlar.
Film paniğin yarattığı katliamdan kurtulan tanıkların verdiği ifadelerle, ağır çekimlerle, detay çekimleriyle böyle bir paniğin yaratabileceği sonucu çok gerçekci bir biçimde vermiş. Gerçek olayı perdeye getirmese bile Londra Metro Bombalanması olayını hatırlatan Stampede bence festivalin diğer en güçlü filmlerinden biri.
Festival düzenleyicileri açılış filmini neye dayanarak seçerler hiç cevaplandıramadığım bir soru: Bu sene festival Alexandre Moors’un ilk filmi Blue Caprice ile açılıyor. Genç Lee Malvo (Tequan Richmond), baba figürü gibi davranan ve onu idare eden John Allen Muhammad (Isaiah Washington) tarafından keskin nişanci olarak yetiştirilir ve ikisi rasgele ateş ederek birbirlerine birşey ispat ederler.
Ekim 2002’de Washington ve çevresinde “Beltway sniper attacts” diye bilinen ve 13 kişiyi öldüren ve mavi Caprice kullanan Lee Malvo ve John Allen Muhammad’ın hikayesinden yararlanan bir film.
Festivalin kapanış filmi ise Penny Lane’nin Our Nixon filmi. Nixon Başkanlığı sırasında O’nun yardımcıları H.R. Haldeman, John Ehrlichman, ve Dwight Chapin tarafından çekilen yüzlerce Super 8 rulonun, o zamanki TV haberlerinin, röportajların kurgusu ile yapılan bir film.
Fazla bilgi için linkler:
http://www.moma.org/visit/calendar/films/1359
© h. nazan ışık
© NKENdiKEN.com
http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/117121-new-directors-new-films-bolun-2#.UgVeB1PlWT0