h. nazan ışık—
6 May 2013 —
Bu, bölümlü yazılarda The Metropolitan Museum of Art (MET)’da açık olan, süregelen, fakat yakında kapanacak olan sergilerden bahsetmek istiyorum. “Impressionism, Fashion, and Modernity” sergisi bunlardan biri ve 27 Mayıs’ta bitecek. Bu sergi resim, fotoğraf, baskı, aksesuar, kostüm, moda ile ilgilenen herkese seslenebilecek bir sergi.
Sergiye girişte “Day Dress” British, 1865-68, adlı yeşil- gri çizgili ipek elbise giydirilmiş bir manken ve siyah-yeşil çizgilerle kaplanmış bir duvar karşılar ziyaretcileri. Duvardaki tanıtıçı yazıdan 1860’lar ve 1880’ lerde Paris’in dünyanın stil başkenti haline geldiğini ve kentsel değişime, büyük mağazaların, giyime hazır elbiselerin, moda dergilerinin gelişimi ile ressamdan yazara kadar bütün sanatçıların bu değişimi izlediklerini ögreniriz. Édouard Manet’nin “Son moda ... bir resim için kesinlikle gereklidir….. ” sözü de bunu ispatlar.
Sergi sekiz galeriyi kapsıyor. Birinci galeride büyük ölçekli resimler var. Ilk tablo “Camille”,1866, Claude Monet’nin (1840-1926) o zamanlar metresi, sonra karısı olan Camille’in girişteki mankenin üstündeki elbiseye benzeyen ve duvardaki renklerle, yeşil ve siyah çizgili elbisesi, başında bonesi ve eteğı, yakası, omuzları, cebi ve kol kapakları kürkle süslenmiş ceketi ile bütün boy resmidir. Biraz yan dönmüş Camille’i beresiyle oynarken arkadan gösteren bu tablo portreden çok, hem o anı yakalayan, hem de giysinin bütününü gösteren bir resim.
Hemen onun yanında Édouard Manet’nin “Young Lady in 1866”, 1866, ve gene Claude Monet’den “Madame Louis Joachim Gaudibert” 1868, tablosu ve gallerinin ortasında bu tabloyu hatırlatan giysi ile bir manken yer alır.
Arkada Claude Monet’nin “Madame Louis Joachim Gaudibert” 1868, ve önde “Day Dress” Fransız,1865, gri ipek elbise ve “şal”, Hindistan, 1865.
Bu galeride ayrıca Charles Carolus-Duran’nın “The Lady with the Glove”, 1869, James Tissot,nun “Portrait of Mademoiselle L.L.”, 1864, sergilenen büyük ölçekli, tam figür eserlere birkaç örnek.
İkinci galeride “En Plain Air” açık havada yapılan resimler ve resimlerdeki elbiseleri gösteren mankenler, şemsiyeler var. Burada Monet’nin “Women in the Garden”, 1866, “Luncheon on the Grass”,1865-66, tabloları sunulan eserlere bir kaç örnek.
Üçüncü ve dördüncu galeriler “White Dress” ve “Black Dress” adları altında sunulmuş. Beyaz Elbise kisminda daha çok günlük, sabah ve öğlenden sonra giyilen yazlık, daha rahat , keten, pamuk gibi kumaşlardan yapılmış elbiseler, Siyah Elbise kısmında ise ipek, tafta gibi kumaşların kullanıldığı gece elbiseleri, zarafeti temsil eden giysiler yer alıyor.
Beşinci galeride 1870’ler ve 1880’lerde sanatçiların ilgisi işlemeli eteklerdeki detaylardan çok, değişen hava şartları yada günün saatiyle güneş işığının kumaş üzerindeki etkisine dönmüş. Pierre-Auguste Renoir’ın “The Swing”, 1876, ve Albert Bartholomé’nin “In the Conservatory”, c. 1881 tabloları bunlara örnek.
Albert Bartholomé’nin “In the Conservatory”, c. 1881 (Musée d’Orsay, Paris) ,eseri önünde karısının giydiği aynı mor nokta ve çizgilerle baskı yapılmış beyaz pamuk elbise. (Musée d’Orsay, Paris) manken üstünde.
Altıncı galeri, gündüz ve gece erkek elbiselerine, şapkalarına ayrılırken, yedinci galeri ise “Consumer Culture” ü dile getiren eserler ve eştalarla donatılmış. Burada tüketim kültürünü yansıtan Berthe Morisot, James Tissot, Edgar Degas’nın dükkan, alışveriş, giyinen kadın konularını işleyen tablolarının yanısıra kadın şapkalarına, korselerine, terlik, aksesuarlara yer verilmiş.
Sekizinci ve son galeri ise “Spaces of Modern Life” adı ile çağdaş yaşam alanlarını konu alan eserleri işlemiş. Gustavo Caillebotte “Paris Street; Rainy Day”1877, Mary Cassatt “In the Loge” 1878, Renoir “The Loge” 1874, James Tissot “The Ball on Shipboard”, George Seurat “Study for “A Sunday on La Grande Jatte”” ile bu sokak, konser salonu, dans salonu , park, sirk, vb, gibi yerler resimlendirmişler.
80 tablo, fotoğraflar, dönem kostümleri, şemsiyeler, şapkalar, ayakkabılar, korseler, yelpazeler, mücevherler, el aynası, opera dürbünü, kemer, şal gibi parçaları sunarak modanın rolünün sanatçıların eserleriyle olan beraberliğini sunan bu sergi 27 Mayıs’a kadar sürecek.
photos © h. nazan ışık /NKENdiKEN .com
© h. nazan ışık
http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/121828-metde-ne-var-bolum-2#.UgUay1PlWT0
Very informative. I was able to see those exhibitions after i read your article. Thnx.
Dr. Yaz